Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Daging Dada Itik

  • Daging Dada Itik (canette de barberie) 1.2 kg

Sos

  • Kiub Mentega 50.0 g
  • Bunga Lavender
  • Herba Segar - Thyme dan Rosemary, dicincang
  • Madu Segar 100.0 g
  • Bawang Putih, dicincang halus 2.0 pc
  • Bawang Merah, dicincang halus 80.0 g
  • Minyak Sayur 30.0 g

Krim Jagung

  • Garam dan Serbuk Lada
  • Krim Segar (36/38%) 300.0 ml
  • Jagung Segar 4.0 pc
  • Knorr Stok Ayam Pekat 1kg 100.0 ml

Sayuran

  • Kacang Buncis Kuning 300.0 g
  • Kacang Borlotti 200.0 g
  • Kacang Pis 200.0 g
  • Bertih Jagung 50.0 g
  • Pommes soufflé (lihat tip video) 50.0 pc
  • Minyak Zaitun 40.0 g
  • Mentega 30.0 g

Madu akan mengimbangkan sos dan rasa itik yang agak kaya untuk dapatkan perisa yang sungguh lazat.

...

Penyediaan

  1. Daging Dada Itik

    • Potong lemak pada dada itik mengikut corak empat segi tepat.
    • Perisakan dengan garam dan lada hitam.
    • Goreng daging itik pada bahagian lemaknya di dalam kuali yang tidak berminyak.
    • Goreng sehingga lemaknya bertukar perang dan garing.
    • Terbalikkan daging itik dan goreng selama 2 minit.
    • Keluarkan dari kuali.
    • Ketepikan.
  2. Sos

    • Keluarkan hampir kesemua minyak di dalam kuali tadi.
    • Masukkan bawang merah dan bawang putih cincang dan goreng.
    • Tambahkan madu dan demi-glace.
    • Reneh sos sehingga mencapai kepekatan yang sesuai untuk disapukan ke atas daging itik.
    • Tambahkan herba segar dan lavender.
    • Selesaikan dengan mentega.
  3. Krim Jagung

    • Didihkan kaldu ayam bersama krim.
    • Potong bertih jagung dan didihkan bersama campuran kaldu/krim tadi.
    • Kisar dan tapis bila bertih menjadi lembut.
    • Reneh sehingga krim menjadi pekat. Perisakan dengan garam.
  4. Sayuran

    • Celur kacang buncis kuning.
    • Masak kacang borlotti sehingga lembut dan rebus dengan sedikit bawang merah cincang dan mentega.
    • Celur kacang bunci kuning dan kacang pis, rebus sebentar sebelum dihidangkan dengan sedikit minyak zaitun.
    • Sediakan pommes soufflé.
  5. Menghidang

    • Masukkan kembali daging dada itik ke dalam sos dan sadurkan hingga sos bersalut cantik pada daging dada itik.
    • Pastikan anda tidak membuat langkah ini terlalu lama untuk mengelakkan daging dada itik menjadi terlalu masak.
    • Letakkan krim jagung ke atas pinggan dan bahagikan sayuran.
    • Letakkan sayuran ke atas krim jagung.
    • Hiris daging dada itik dan tambahkan sedikit lagi sos.
    • Hiaskan dengan pommes soufflé, popcorn dan bunga lavender.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart