Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Penyediaan

  • Serai, dititik 3.0 pc
  • Bawang Merah 5.0 pc
  • Bawang merah (dikisar) 7.0 pc
  • Bawang putih (dikisar) 5.0 pc
  • Ginger 6.0 cm
  • Cili Merah (diadun)
  • Bunga Lawang
  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Cengkih

Kuah Kari

  • Serbuk Kari
  • Air
  • ekor ayam dipotong kecil 2.0 pc
  • Santan Pekat 500.0 ml
  • santan (cair) 500.0 ml

Perasa

  • Knorr Stok Ayam 1KG
  • Garam
  • Gula

Resipi turun-kemurun keluarga juara RKK 2018: Siti Nor Yuwana Zulkifli

...

Penyediaan

  1. Penyediaan

    10 minit
    • Panaskan minyak di dalam kuali
    • Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau seketika.
    • Kisarkan semua bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia.
    • Campurkan pes yang dikisarkan dan, kacau sehingga garing.
    • Masukkan 3 sudu besar cili kisar. Kacau sebati.
  2. Kuah Kari

    10 minit
    • Masukkan 5 sudu besar serbuk kari.
    • Tambahkan air supaya tumisan tidak hangus. 
    • Masukkan ayam dan ubi kentang.
    • Tambahkan air (jika perlu)
    • Biarkan ia sebentar.
    • Tuangkan santan. Kacau sebati.
    • Tutupkan kuali sehingga kuah mendidih supaya ayam telah masak dan kentang menjadi empuk.
    • Tuangkan santan (pekat)
  3. Perasa

    5 minit
    • Masukkan satu sudu besar Stok Ayam Knorr, garam dan gula secukup rasa.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart