Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Pes Rempah

  • Cili Padi Kampung 15.0 pc
  • Kunyit Hidup(1 inci) 1.0 pc
  • Bawang Besar 3.0 pc
  • Bawang Putih Ulas 2.0 pc
  • Ikan Bilis 50.0 g

Protein

  • Dada ayam (dibalut dengan rumpai laut dan salai) 2.0 pc

Kuah

  • Serai Batang 2.0 pc
  • Tomato 2.0 pc
  • Daun Kunyit 1.0 pc
  • Asam Keping 3.0 pc
  • Santan Pekat 1.0 cawan
  • Santan Cair 2.0 cawan
  • Segenggam Daun Pucuk Ubi
  • Knorr Stok Ayam 500G

Dari Naib Juara Raja Kuah Knorr 2016, Chef Mohd Hilmi Bin Mohd Alias Ahmad

...

Penyediaan

  1. Pes Rempah

    • Kisar/tumbuk halus semua Bahan A.
    • Masukkan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai. Tumis hingga naik bau.
  2. Protein

    • Leperkan dada ayam kemudian perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan sedikit garam.
    • Letakkan sekeping rumpai laut di tengah ayam, gulung dan ikat dengan ketat.
    • Salai ayam hingga masak.
  3. Kuah

    • Masukkan pucuk ubi yang telah dicelur dan disimpul. Masak hingga daun ubi layu.
    • Masukkan santan cair, gunakan api kecil. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masak sehingga hampir-hampir mendidih.
    • Kemudian masukkan santan pekat dan kacau selalu.
    • Masukkan ayam gulung salai, biar seketika supaya rasa kuah meresap masuk ke dalam daging ayam.
    • Perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan garam.
    • Akhir sekali, masukkan tomato dan daun kunyit yang telah diracik halus.
  4. Menghidang

    • Siap untuk dihidang bersama nasi panas.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart