Dalam mengusahakan perniagaan makanan, kebersihan makanan merupakan elemen yang paling penting Utamakan Kebersihan Makanan untuk dititikberatkan pada setiap masa. Pada tahun 2015, Persatuan Pengguna Pulau Pinang atau Consumers Association of Penang (CAP) menyatakan bahawa terdapat banyak bukti kes-kes keracunan makanan di negara ini.
“Keracunan makanan berpunca dari bakteria, virus, parasit atau bahan kimia yang telah mengakibatkan kematian sebanyak dua juta orang pada setiap tahun di seluruh dunia termasuklah kanak-kanak,” kata presiden CAP S. M. Mohamed Idris sempena Hari Sihat Sedunia. Di US sahaja, sebanyak 48 juta kes-kes keracunan makanan berlaku setiap tahun dan telah mengakibatkan 3,000 kematian secara purata pada setiap tahun.
“Malaysia tidak terkecuali dari kes kematian tersebut yang disebabkan oleh makanan yang tidak sihat. Sebanyak 8,0000 kes-kes keracunan makanan yang telah dilaporkan setiap tahun di negara ini. Itu hanya sedikit sahaja dan belum termasuk lagi dengan kes-kes yang tidak dilaporkan.”
Langkah berjaga-jaga perlu diambil serius demi memastikan para pelanggan tidak mengalami keracunan makanan. Nama cawangan restoran atau gerai anda boleh tercemar jika anda cuai dan tidak memberi perhatian yang sepenuhnya terhadap keselamatan makanan.
Berhati-hati dengan ancaman biologi!