Panduan Mudah untuk Hiasan Hidangan
Pelanggan makan dengan mata terlebih dahulu – naikkan selera mereka dengan beberapa teknik hiasan pinggan ini.
Untuk menawan selera, hidangan anda perlulah memikat mata terlebih dahulu. Terutamanya dengan kepopularan media sosial di kalangan pencinta makanan di Malaysia, persembahan hidangan yang menarik boleh memberi publisiti yang baik kepada restoran anda! Dengan itu, mari lihat trend-trend terkini untuk menjadikan persembahan hidangan anda lebih menarik:
Jadi kreatif!
Dengan makanan utama di tengah pinggan, anda boleh menghasilkan “pencakar langit” yang indah, ataupun dihiasi renjisan sos atau rempah (ibarat tandatangan pada mahakarya hidangan tersebut). Imaginasi, kemahiran dan latihan amat diperlukan demi memikat hati dan citarasa tetamu anda.
Seni hidangan alternatif
Siapa kata makanan perlu dihidangkan di dalam pinggan mangkuk sahaja? Sebagai contoh, sos-sos boleh disajikan di dalam tabung uji ataupun picagari. Hidangan utama anda juga boleh dihidangkan di atas penutup periuk atau balang kaca yang lebar bagi menyerlahkan lagi idea kreatif anda.
Hiasan yang menambah selera
Minuman boleh dijadikan lebih menarik dengan hiasan yang boleh dimakan! Tentukan jenis-jenis rasa ataupun tekstur yang sepadan dengan minuman, bergantung kepada kreativiti anda. Contohnya, kenapa tidak hidangkan latte bersama sudu yang diperbuat daripada coklat? Atau teh ais bersama bunga yang digubah daripada gula? Pasti tak terperi rasa puas anda apabila melihat tetamu anda seronok menikmati minuman mereka.
Kembali kepada Di Bawah Topi Chef
Rencana berkaitan
Ganjaran Menanti
- Peluang untuk mendapatkan sampel percume
- Resipi – resipi terbaru dan eksklusif dari Chef
- Perkongsian Inspirasi, tren dan tips menarik
- Diskaun untuk pembelian secara atas talian