Anda mahu kemaskini jenis perniagaan anda?
Profil anda telah berjaya dikemaskini
TeruskanKandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda
Ketahui suhu yang betul untuk menyimpan atau memasak makanan anda dan memastikan pelanggan anda selamat
Suhu adalah antara faktor utama yang boleh menyebabkan pembiakan mikroorganisma pada makanan. Oleh itu, ia memainkan peranan yang penting dalam keselamatan makanan, baik dari segi penyimpanan ataupun memasak. Kenali suhu yang betul untuk menyimpan atau memasak makanan anda akan memainkan peranan utama dalam memastikan anda menghidangkan makanan yang selamat dimakan oleh pelanggan anda. Klik di sini untuk ketahui faktor keselamatan makanan lain
Lain jenis produk makanan memerlukan suhu penyimpanan optima yang berbeza. Carta berikutnya menunjukkan suhu-suhu yang diperlukan untuk menyimpan makanan yang berbeza:
Bahan Makanan |
Jenis Makanan |
Suhu (ºC) | Suhu (ºF) |
---|---|---|---|
Daging |
Makanan beku |
< -12°C | < 10°F |
Makanan Beku yang telah dinyahbekukan |
0°C to 4°C | 32°F to 39°F | |
Ikan & Makanan Laut |
Makanan Laut Beku |
-18°C | 0°F |
Makanan Laut Nyahbeku |
0°C to 4°C | 32°F to 39°F | |
Sayuran |
Sayuran |
0°C to 4°C | 32°F to 39°F |
Tenusu |
Susu |
2°C to 4°C | 35°F to 39°F |
Telur |
Telur |
3°C to 4°C | 37°F to 39°F |
Dengan memasak makanan anda dengan suhu minima tertingga selama 15 saat, anda boleh membunuh mikroorganisma merbahaya yang mungkin terdapatkan di dalam makanan anda. Gunakan termometer makanan untuk memastikan makanan anda dimasak sempurna. Di bawah adalah carta suhu memasak yang ideal:
Bahan Makanan Yang Telah Dimasak |
Jenis Makanan |
Suhu Memasak Minima (ºC) | Suhu Memasak Minima (ºF) |
---|---|---|---|
Daging |
Stik/cop |
63°C | 145°F |
Panggang |
63°C | 145°F | |
Daging Cincang (daging lembu & kambing) |
68.3°C | 155°F | |
Daging Sumbat (daging lembu & kambing) |
68.3°C | 155°F | |
Daging Suntik (daging lembu & kambing) |
68.3°C | 155°F | |
Ham | 71°C | 160°F | |
Daging Ayam |
Ayam / Ayam Belanda |
74°C | 165°F |
Itik / Angsa |
74°C | 165°F | |
Makanan Laut |
Ikan |
63°C | 145°F |
Telur |
Telur |
71°C | 160°F |
Lain |
Campuran Ramuan |
74°C | 165°F |
Lebihan Makanan |
74°C | 165°F |
Kami mengesyorkan bahawa anda mencetak carta-carta suhu ini dan lekatkan di tempat simpanan dan memasak anda untuk dijadikan peringatan kepada anda dan kakitangan anda tentang suhu kritikal ini, yang manan mungkin dapat mengelakkan daripada berlakunya sebarang insiden keselamatan makanan.
Kembali kepada KESELAMATAN MAKANAN
Sentuh ikon perkongsian di bawah dan pilih untuk meletakkannya pada laman utama. Sentuh ikon perkongsian di bawah dan pilih untuk meletakkannya pada laman utama. Sentuh ikon perkongsian di bawah dan pilih untuk meletakkannya pada laman utama. Sentuh ikon perkongsian di bawah dan pilih untuk meletakkannya pada laman utama.